Kýbl, Hakl, Dněpr obsadí 7. května jihlavské Masarykovo náměstí

5. květen 2015

Jihlavské Masarykovo náměstí se 7.května dopoledne promění v bojovou zónu. Postarají se o to organizátoři rekonstrukce bitvy 2.světové války z Klubů vojenské historie Diverzanti z Brandenburgu Třebíč a Elbe Vrchlabí. V Dobrém dopoledni je zastoupili Richard Kukla a David Vejmelka.

Příprava téhle akce, která se uskuteční v rámci oslav 70. výročí Dne osvobození v Jihlavě, zabrala dva měsíce. Podle Davida Vejmelky je to opravdu krátká doba. „Obnáší to spoustu papírů, povolení, balistických expertíz, žádosti na Policii České republiky. Musíte oslovit znalce v oboru balistika, který vám vypracuje znalecký posudek. Na základě toho požádáte Krajské ředitelství, aby vám vystavilo povolení na dočasnou střelnici. Náměstí se pro tu chvíli promění ve střelnici.“

Za poslední tři koruny si koupíme něco pěkného do sbírky. Tohle vás prostě musí bavit

Sejde se zhruba čtyřicet nadšenců. „Dvacet na každé straně, bojovat bude Rudá armáda proti jednotkám SS a Wehrmachtu. Německá strana bude mít o jednoho méně. Důležitá je technika, na německé straně bude k vidění třeba německý kolopásový obrněný transportér známý pod přezdívkou Hakl,“ upřesňuje David Vejmelka.

Richard Kukla, David Vejmelka a moderátorka Tamara Pecková

Tyhle stroje se pochopitelně shání velmi špatně, ještě po válce byly součástí výzbroje Československé armády. „Počátkem šedesátých let se armáda přezbrojovala a většina strojů skončila ve vysokých pecích, co zbylo po vojenských skladech nebo ve sbírkách nadšenců se dává dohromady. V současné době je cena Hakla průměrně tři čtvrtě milionu. To vás musí bavit. Jak říkal Henry Ford, kdybych měl posledních pět dolarů, dám tři na reklamu, tak my za poslední tři koruny koupíme něco pěkného do sbírky,“ krčí rameny David Vejmelka.

Kanon není střelbyschopný, ale pořádnou ránu umí

Většina techniky, která se postará o neuvěřitelnou podívanou, je ve vlastnictví Veteran klubu Úsobí. „Ten Hakl, který v Jihlavě bude, má na sobě maketu kanonu, která není střelbyschopná, ale efekt výbuchu tam pochopitelně bude,“ říká David Vejmelka.

Lehký terénní automobil německé armády Kubelwagen type 82, přezdívaný Kýbl, také KdF 82, kterému se říká bojový brouk. „Na ruské straně budou Dněpry, na německé straně by měl být Zundapp a BMW se sajdami. Máme malý prostor, takže na místo moc techniky moc nenarveme. Ruská armáda bude mít repliku obrněného transportéru BA 64. Také bude k vidění Dodge, které byly hojně zastoupeny v ruské armádě,“ vypočítává David Vejmelka.

Psy nechejte radši doma a do uší si vezměte špunty

Oba pořadatelé upozorňují, že i když je náměstí prostorné, zvuky střelby se budou hodně rozléhat. „Špunty do uší, rány jsou z těch zbraní opravdu velké. A hlavně nechat doma pejsky, může se splašit a může vběhnout do prostoru střelnice. Důležité je také dávat pozor na děti.“

Richard Kukla bude celou bitvu 7. května na Masarykově náměstí uvádět. „Není to přímá rekonstrukce bojů. Bude to ukázka, co by, kdyby. Nikdo mi nevěří, když vidí naše bitvy, že to žádné velké secvičování není. Sejdeme se, přečteme si scénář, rozdělíme role. Já to celé jako moderátor na place celé koriguju,“ prozrazuje milovník vojenské historie z Třebíče Richard Kukla.

Moderátorka Tamara Pecková se samopalem
autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.