Dnes je 19. března 2024, svátek má Josef, zítra Světlana.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Půjčovna andělů Blanky Fišerové vznikala 22 let

KULTURA - JAKÉ TO BYLO - 12. 4. 2019

Blanka Fišerová se svou novelou Půjčovna andělů
Blanka Fišerová se svou novelou Půjčovna andělů
foto: Milan Krčmář

Autorka a kmotřička se dosud neznaly. Na knihu se sypala hlína.


Třebíč má novou knihu! Tentokrát silně imaginativní, avšak využívající zdejších reálií. Jmenuje se Půjčovna andělů a napsala ji třebíčská rodačka Blanka Fišerová, která ji situovala do zdejší židovské čtvrti, konkrétně do Opuštěné ulice. A aby to bylo stylové, pokřtila ji dnes v Zadní synagoze – tedy jen několik metrů od místa, kde se její novela odehrává.

Fišerová chodila do „Židů“ stejně jako většina Třebíčáků už jako malá holka a představovala si, že se v této tajuplné čtvrti odehrávají různé příběhy. Později se samozřejmě dozvěděla o těch opravdových, krutých osudech, jež se k židovské čtvrti vážou, jako dítě ale vše vnímala jinak.

„Radostně, bezstarostně,“ zavzpomínala, když knihu představovala. „A když jsem tudy procházela v době, když jsem už studovala na vysoké škole, říkala jsem si: ‚Tady, v Opuštěné ulici, by se klidně mohli půjčovat andělé.‘ A s touto myšlenkou jsem studovala a existovala ještě několik dalších let, než jsem se vůbec odvážila psát první verzi knihy, která už neexistuje. Já těch verzí napsala mnoho, protože se za ta léta událo mnoho a já se věnovala jiným projektům, které mi připadaly důležitější, a pomáhala jsem jiným v uskutečnění jejich snů. Ale jednou jsem se zastavila a zjistila jsem, že uplynulo dvaadvacet let. To bylo o minulých prázdninách.“

Tehdy zkusila vypátrat všechny verze románu, ale žádná z nich se Fišerové nelíbila. A tak Půjčovnu andělů začala psát znovu, z původního románu ubírala a ubírala, až nakonec vznikla novela, kterou si vydala ve svém vlastním nakladatelství Blízko.

Tak vznikl příběh o dívce se dvěma srdci, která prodává ve vymyšleném antikvariátu v Opuštěné ulici, kde si mimo jiné můžete zapůjčit i anděla na míru.

 

Remundová křtila hlínou

Kmotřičkou knihy Půjčovna andělů byla herečka Theodora Remundová. Zajímavé je, že se s Fišerovou dosud vůbec neznala. Fišerová totiž Remundovou znala jen coby návštěvník divadla Na Zábradlí a obdivovatel její tvorby coby dokumentární režisérky. Na základě toho za Remundovou přišla s žádostí, zda by mohla být kmotřičkou její knihy, což prý herečku zprvu velmi zaskočilo.

„Ale poté, co jsem si knihu přečetla, ucítila jsem v ní jakýsi zvláštní druh upřímnosti, který není v dnešní době zcela běžný,“ zamyslela se Remundová. „A na základě toho jsem Blance slíbila, že sem přijedu, byť jsem poměrně vytížená i svojí velkou rodinou. Další věc, která mě do Třebíče přivedla, že mám příjemné vzpomínky na to, jak jsem zde před třemi, čtyřmi lety točila dokumentární film o firmě Vrátka a paní Zdeně Palátové.“

Remundová však knihu nekřtila ani šampaňským, ani žádnou jinou tekutinou – nýbrž hlínou nasbíranou přímo v místech, kde imaginární antikvariát půjčující anděly podle knihy stojí. Netradiční křest tak uvedl Půjčovnu andělů v život – a Třebíči daroval další knihu do vínku.

 

Fotogalerii najdete zde.


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist