Dnes je 19. března 2024, svátek má Josef, zítra Světlana.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Na křest knihy Bezejmenní bylo narváno, křtilo se whiskou

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 25. 10. 2019

Aby lidé při čekání na podpis neměli dlouhou chvíli, Krtek jim hraje na kytaru.
Aby lidé při čekání na podpis neměli dlouhou chvíli, Krtek jim hraje na kytaru.
foto: Milan Krčmář st.

Knihu si můžete nechat podepsat ještě v úterý 29. října v 17 hodin v knihkupectví Trojan.


Čtvrtek 24. října 2019, 16:55 hodin. Do hudebního sálu Městské knihovny v Třebíči přicházejí další a další lidé. Všechna stávající místa jsou již obsazena, paní knihovnice tedy přinášejí další židličky. Ani ty nestačí, a tak nakonec někteří příchozí zůstávají stát. V sále je asi devadesát diváků a není tu k hnutí. Ostatně to nejlépe uvidíte ve fotogalerii zde. Video najdete zde.

Takto to vypadalo těsně před křtem mého nového románu Bezejmenní – a já děkuji všem, kdo si udělali čas a na křest dorazili. Vtipné je, že ještě čtvrthodiny před začátkem jsme nevěděli, kdo vlastně bude zpívat, neboť avizovaná zpěvačka Katka Sýkorová se ráno probudila prakticky bez hlasu, a tak se uvažovalo o alternativě Krtka z divadelního souboru Ampulka, aby nakonec vystoupil celý „starší“ sbor Resonance pod vedením Heleny Valové a za klávesového doprovodu Víti Košíčka. Víťa byl coby klávesista domluven již od samého počátku plánování této akce, Helena však prohlásila, že když jsem si ho tak pěkně vytáhl z její hodiny, tak „co by vlastně ta děcka bez kláves dělala, že jo?“. Čili se včerejší lekce souboru uskutečnila přímo v knihovně, což všichni návštěvníci kvitovali dlouhotrvajícím potleskem – a mladí zpěváci zároveň nepřišli o svého klávesistu.

Zároveň nebylo do poslední chvíle jasné, kdo knihu vlastně pokřtí – což bylo ale plánované dopředu, protože Miki Lukáč, který celou akci moderoval a režíroval, nedává divákovi (ale ani respondentovi, jehož zpovídá) ani chvíli klidu. Člověk musí být neustále ve střehu, protože se na něj znenadání může přiřítit nějaká katastrofa.

 

Divadelní scénky ozvláštněné tajemným losováním

Celým programem spoluprovázeli herci z divadla Ampulka Jana Kopečková a Jarda „Krtek“ Truksa, jimž přihrával ještě Tomáš Rohovský coby četník (a zároveň i jeden z odborných korektorů knihy Bezejmenní). Tito herci totiž program obohatili o jakýsi divadelní trailer, v němž sehráli výňatky z románu. Jana s Krtkem představovali židovskou dívku a jejího tatínka, kteří za první světové války prchají z Haliče přes půl Rakouska-Uherska až do Třebíče – a cestou zažívají příhody, v nichž například hrají velmi významnou roli buchty či cukr. A tak Jana nabídla jedné paní asi deset buchet, ta si jednu z nich vybrala, kousla do ní – a co to? Uvnitř se skrývá jakýsi papírek, na němž se skví jméno Laďka Zoňová. Nikdo z přítomných, a to ani Laďka, však zatím netušili, proč její jméno zaznělo. Miki jen směrem k Laďce prohodil: „Máte se nač těšit.“

Podobně i jistá lapálie s cukrem, kterou postavy románu zažily v Brně, měla za následek, že si Krtek nechal od přítomných osladit čaj – a z hromádky cukříků byl vybrán ten, v němž bylo objeveno jméno Petr Mařák. Výraz mého spolubydlícího z kolejí, který seděl úplně vzadu, nevypadal příliš nadšeně, nicméně i on se měl nač těšit.

Večer gradoval, a tak přišlo na přetřes téma, čím se bude kniha křtít. Vzhledem k tomu, že postavy románu neumějí zprvu česky, o Třebíči se baví jako o Trebitsch. A tak se zcela nabízelo, aby se kniha pokřtila pravou Trebitsch Whisky, kterou přítomným představil provozní ředitel této destilérky pan Ondřej Chládek – samozřejmě i s výčtem všech cen z celého světa, které tato vynikající pálenka již obdržela. Do toho však přišel četník, který ze zemského velitelství dostal jistý dopis – po jehož otevření vypadal naprosto zdrceně.

 

Mezi náhodně vybranými kmotry byla i Česká Miss

„A já myslím, že právě toto je ideální chvíle dát si panáka,“ prohlásil Miki Lukáč, načež pan Chládek mezi přítomné roznesl deset panáčků whisky. Ovšem ne tak ledajakých – každý z nich byl podlepen, takže v okamžiku, kdy náhodní vybraní tento lahodný nápoj vypili, byli vyzváni, aby štamprli otočili. Na jednom z nich byla na podlepeném papíru židovská hvězda.

„Ááá, výborně,“ zaradoval se Miki, když hvězdičku spatřil v rukou mé spolužačky Ivany Brabcové, „takže vám můžu říct, že vy tu knihu křtít nebudete. Jen mi řekněte, kdy jste se narodila.“

Po menším dohadování, jehož prapůvod zřejmě tkvěl v GDPR a dalších novotách týkajících se osobních údajů, jsme se nakonec všichni dozvěděli, že šestadvacátého. Což bohatě stačilo.

„Šestadvacet lidí tady na seznamu nemáme,“ zahlásil jsem Mikimu, když jsem prolétl papír, o němž přítomní dosud nevěděli a na němž se skvělo 22 jmen. „Takže dva plus šest, to je osm. Na osmičce je Jitka Boho.“

Toto opravdu nebylo nijak připravené a nebyl to vtip. Česká Miss roku 2010 se totiž na křest přišla ze zvědavosti také podívat – a shodou náhod byla vybrána coby třetí v pořadí. Tři vybraní totiž byli určeni za kmotry románu Bezejmenní.

Jitka Boho, Laďka Zoňová a Petr Mařák pak za potlesku všech v sále pokřtili nový román odehrávající se (nejen) v Třebíči, v němž je na základě skutečnosti vylíčena jedna podivná událost z konce první světové války.

 

Fronta na podpis neměla konce

„Z románu mám opravdu dobrý pocit,“ řekla přítomným šéfredaktorka Eva Mrázková z nakladatelství Albatros Media, které knihu vydává. „Moc dobře se četl, totéž mi sami od sebe potvrzovali i ostatní redaktoři a korektoři. Jsem moc ráda, že jsem mohla na křest do Třebíče přijet, protože křtů knih už mám za sebou opravdu hodně, ale tady vím, že pokaždé bude nějak výjimečný a že na něj přijde hodně lidí.“

To se potvrdilo i včera, protože improvizovaný stánek Knihkupectví Jakuba Demla, které na křtu knihy prodávalo, byl neustále obsypaný lidmi a fronta na podpis se zdála býti nekonečnou (ještě teď mě bolí ruka od podepisování). Chtěl bych proto poděkovat všem, kteří dorazili, dále Janě Kopečkové, Krtkovi a Tomáši Rohovskému, že tak krásně sehráli divadelní vložky, moderátoru Mikimu Lukáčovi, souboru Resonance pod vedením Heleny Valové a Víti Košíčka, panu Chládkovi za poskytnutí whisky coby křtěcího média, všem dámám z knihovny, které na akci poskytla prostor, oběma kmotřičkám a jednomu kmotrovi knihy, paní šéfredaktorce Mrázkové a panu Procházkovi z knihkupectví – a samozřejmě také všem, kdo si knihu koupí.

 

Možnost podpisu bude také v úterý 29. října v 17.00 hodin v knihkupectví Trojan na Karlově náměstí v Třebíči.

A pokud byste chtěli zažít ještě jeden křest této knihy, máte stále možnost. V pondělí 11. listopadu v 17.00 hodin budeme román Bezejmenní křtít v Praze na Václavském náměstí 34 v knihkupectví Academia. Kmotry budou třebíčský rodák, a zároveň kameraman Menzelových filmů Jaromír Šofr, hrabě Tomáš Czernin a profesor Jiří Drahoš.


Autor: Milan Krčmář, autor románu

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist