Dnes je 19. března 2024, svátek má Josef, zítra Světlana.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Třebíč přijala Ondřeje Vetchého v Cimrmanech s nadšenými ovacemi

KULTURA - JAKÉ TO BYLO - 7. 12. 2019

Marek Šimon, Robert Bárta, Zdeněk Svěrák, Ondřej Vetchý a Petr Brukner při závěrečné děkovačce.
Marek Šimon, Robert Bárta, Zdeněk Svěrák, Ondřej Vetchý a Petr Brukner při závěrečné děkovačce.
foto: Milan Krčmář

Cimrmani k nám opět přijeli díky agentuře KulturTOP Ivany Řídké.


Třebíč si může připsat další slavný zářez do pomyslné pušky českého kulturního dění. V sobotu 7. prosince 2019 se stala prvním místem, kde v rámci svého nového působení v Divadle Járy Cimrmana vystupoval Ondřej Vetchý, který v souboru nahradil nedávno zesnulého Bořivoje Pence. Sám Vetchý požádal, aby Třebíč viděla jeho premiéru.

„Je to jedna z našich nejlepších štací. Je tam výborné publikum,“ vysvětlil Zdeněk Svěrák na Novinkách v říjnu, kdy se o Vetchém coby novém „cimrmanovském“ herci, začalo mluvit.

Svou roli hrálo i to, že Vetchý Třebíčsko velmi dobře zná. Vyrůstal tu, jeho otec zde podle životopisu Vetchého navíc za války pomáhal partyzánům. A Třebíčané o jeho lásce ke zdejšímu regionu vědí – proto jej dnes přijali s obrovskými ovacemi a loučili se s ním s potleskem vestoje.

Cimrmani dnes v Třebíči představili jednu ze svých nejslavnějších her, kterou je Dobytí severního pólu. V samotné ukázce se kromě Vetchého, jenž si střihl roli vůdce výpravy Karla Němce, představili Zdeněk Svěrák (pomocný učitel Poustka), Petr Brukner (lékárník Šofr – zde možná mnozí Třebíčáci taktéž uvažují, zda v tomto případě není zjevná narážka na Třebíč a slavnou Šofrovu lékárnu), Marek Šimon (Varel Frištenský) a Robert Bárta (americký Čech George Beran).

Na rozdíl od Vetchého jsou to neherci (pravda, neherci, kteří hrají roky, v případě Zdeňka Svěráka či Petra Bruknera dokonce desítky let). Jejich krédem je určitá topornost, kterou Vetchý možná postrádá, což bylo patrné například v tradičním úvodním semináři, kdy si roli přednášejícího vyloženě zahrál. A na rozdíl od svých kolegů, kteří mají cimrmanovské hry už v malíčku a vědí, kdy přijde smích, občas neudělal pomlku v okamžiku, kdy se publikum rozesmálo na celé kolo. Ale svou roli zvládl naprosto na jedničku – což se vlastně ani není čemu divit, když je to profesionální herec každým coulem. V terminologii cimrmanologů, kteří se oslovují honosnými tituly doktor, magistr, občas i profesor či docent, je zatím sice pouhým bakalářem, ale lze věřit, že časem povýší. Vlohy k tomu stát se plnohodnotným členem Divadla Járy Cimrmana rozhodně má.

Třebíčské publikum výkon Vetchého, ale i všech ostatních mužů na jevišti (mimochodem, dnes se v rámci tvorby živého obrazu ztvárňujícího reklamu na pojišťovnu Slavii objevila na pódiu i jedna žena z publika) ocenilo nadšeným aplausem vestoje. Ten trval velice dlouho a tentokrát patřil zejména právě Vetchému, který neskrýval své dojetí. Nakonec diváky musel posunky poprosit, aby už ho spolu s ostatními členy ansámblu propustili.

 

Divadlo Járy Cimrmana, které je asi nejslavnějším amatérským souborem v zemi, tak pomalu přechází do nové éry. V jeho řadách začínají působit profesionálové – protože vedle Vetchého už se v ansámblu objevuje také Miroslav Táborský a Vojtěch Kotek, jenž nahrazuje svého zesnulého otce. Pánové, vítejte!


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist