Dnes je 19. března 2024, svátek má Josef, zítra Světlana.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

3600 km pěšky? Navíc sám? To je prostě Ondřej Herzán

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 9. 1. 2020

foto: Milan Krčmář



Jít ještě o kousek dál už opravdu nešlo.


Malá početní úloha na začátek – kolik dnů je od 15. července do 5. listopadu? Ne, nevytahujte starý kalendář, spočítáme to za vás. Celkem se jedná o 113 dnů. A kolik je 113 x 31,5? To už byste mohli dát dohromady, ale nebudeme vás zdržovat. Jedná se 3559,5, zaokrouhleně tedy zhruba 3600. A teď si za tuto číslovku doplňte ještě značku „km“. Ano, 3600 kilometrů. Právě takovou vzdálenost ušel třebíčský rodák Ondřej Herzán právě od 15. července do 5. listopadu. Tak daleko je totiž z moravského Brna do portugalského Porta.

Ondřej Herzán si dálkové pochody opravdu užívá – ať už je to courání se po Laponsku, Rumunsku, po Ježíšově stezce v Izraeli anebo z Třebíče k Baltu. Jak ale dnes prozradil na besedě v třebíčské knihovně, tato štreka je asi největší vrchol, na který může dosáhnout.

„Vlastně už není kam jít dál. Asi taky proto jsem si zvolil tuto trasu, protože mě to třeba konečně donutí usadit se a mít rodinu,“ glosoval.

 

Zabloudit lze i v Lichtenštejnsku

Čtyřměsíční pěší výlet není záležitost pro každého – minimálně z toho důvodu, že jen málokdo má odvahu dát na tak dlouhý čas práci vale a pak spát většinou pod širákem či v miniaturním stanu. Což by slabší povahy možná odradilo hned zpočátku, zvlášť kdyby při rakouské etapě, která trvala zhruba čtyři týdny zažily jen tři slunečné dny – tak jako se to stalo Ondrovi. Ten ale nevyměkl a poctivě šlapal dál každý den zhruba těch třicet kilometrů. Polevil až před Santiagem de Compostela, kde kilometrů ušel jen šest.

„Těsně před Santiagem jsem totiž přespal a druhý den už jsem jen došel ke katedrále sv. Jakuba,“ vysvětlil, proč zrovna toto legendární poutní místo poněkud narušilo jeho denní režim.

Je ale pravda, že předtím zažil plno příhod ještě v jiných zemích. Zřejmě jako jedinému poutníkovi na světě se mu podařilo zabloudit v malinkatém Lichtenštejnsku, ve Švýcarsku zažil noční automobilovou rallye, která zapříčinila jeho nevyspání a první krizi na psychice, a ve francouzském Středohoří obdivoval zapadlé vesnice, kde se zastavil čas.

 

Vyšel ze Santiaga a tělo protestovalo

Jenže ani v Santiagu, cíli většiny poutníků, kam dorazil na náš státní svátek 28. října, Ondrovy kroky neskončily. Vykročil odtud na jih, aby zavítal do Portugalska.

„Musím říct, že ze Santiaga se mi vůbec nechtělo. Jak jsem tam došel, tělo jako by si myslelo, že jsem na konci své cesty jako všichni ostatní, a začalo mě všechno bolet. Ale dokázal jsem se přemluvit,“ vzpomínal. „Byl jsem jediný, kdo šel ze Santiaga, najednou jsem potkával poutníky jdoucí proti mně. Řidiči jedoucí kolem cesty zastavovali a volali, že jdu špatně. Tak jsem jim říkal, že už jsem v Santiagu byl.“

 

Člověk, který je na cestě jedenáct let

Ale hned kousek za španělsko-portugalskými hranicemi potkal – podle svých slov – skutečnou poutnickou celebritu. Josého Antonia Garciu, bývalého námořníka, který podobně jako Ondra po světě chodí už jedenáct let, během nichž nachodil asi 107 tisíc kilometrů. Takové setkání člověka hned vzpruží – a tak posledních několik set metrů k majáku v Portu nikoli došel, ale doběhl!

 

 

Tím skončila 3600 kilometrů dlouhá Ondrova cesta. Pokud si jeho zážitky chcete také poslechnout, můžete navštívit některou z jeho přednášek, nebo zhlédnout zajímavé videostřípky, jimiž se mu jeho čtyřměsíční cestu podařilo zhustit do půl hodiny.

 


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist