Dnes je 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

BARÁK spouští novou kampaň Nejsme odpad

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 17. 1. 2020

Práce s mladou generací se vyplatí.


V tomto roce startuje kampaň s názvem Nejsme odpad, kterou realizuje sociální služba BARÁK nízkoprahový klub. Cílem kampaně je rozšířit povědomí o práci nízkoprahových služeb a ukázat její důležitost.

„Prostřednictvím série video-spotů inspirovaných příběhy našich klientů, chceme ukázat, co mladí lidé mohou prožívat, a jak důležitá je jejich podpora v obtížných situacích,“ vysvětluje Lukáš Polakovič, pracovník nízkoprahového klubu BARÁK.

Videa budou ke zhlédnutí nejen na sociálních sítích, ale i po celý rok před začátkem filmů v třebíčském kině a od července v letním kině v Třebíči.

 

Co je nízkoprahový klub BARÁK?

Jedná se o zařízení pro děti a mládež od 11 do 26 let. Jak z názvu můžete slyšet, „nízkoprahový“ znamená, že služba snižuje podmínky pro její využití, je tedy více dostupná. Základy práce staví na zásadách rovnosti, přijetí, tolerance, dobrovolnosti a bezplatnosti. Je to bezpečný prostor, pro mladé lidi, kde mohou trávit svůj volný čas, bez toho, aniž by je někdo soudil nebo nutil do věcí, které sami nechtějí.

„Naším cílem není hrát si s dětmi, ale doprovázet mladé lidi na cestě k dospělosti. K tomu využíváme motivační rozhovory a volnočasové aktivity. Tyto dva elementy nám umožnují navázat s klienty důvěrný vztah tak, abychom s nimi mohli pracovat na jejich cílech a potřebách,“ říká Zuzana Pavlíková, pracovnice klubu BARÁK.

Součástí práce je i terénní forma, tzv.  „terén“. Každý den lidé z BARÁKu vyrážejí ven, do ulic města Třebíče, kde aktivně vyhledávají nové zájemce o službu a starají se i o stávající klienty služby. Principy a zásady zůstávají stejné jako na klubu. Veškerá práce probíhá v přirozeném prostředí, jako jsou autobusové zastávky, parky, hřiště a skejtparky.

„Cílem terénní práce je věnovat se mladým lidem, mluvit s nimi o tom, co zažívají a co je trápí. Dáváme jim pocit, že se o ně někdo zajímá a nejsou v tom sami,“ říká Zuzana Pavlíková o terénní práci.

 

Proč právě NEJSME ODPAD?

Už delší dobu lidé v BARÁKu cítili, že veřejnost v Třebíči úplně neví, co BARÁK dělá. Často se šíří mylné představy o tom, jak pracuje s mládeží. To chtějí v BARÁKu změnit, a proto také vznikl název NEJSME ODPAD.

„Věříme, že naše služba pro mladé lidi je důležitá, nejen pro ně samotné, ale pro celé město, a rozhodně nepatří do koše. Tím, že máme možnost pracovat s teenagery, máme možnost pracovat s budoucí generací tohoto města. Věříme, že to je ta správná investice, na kterou se často zapomíná nebo se zlehčuje. Práce s mladou generací se vyplatí.“, říká Lukáš Polakovič.


Autor: BARÁK

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist