Dnes je 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

V Boňově odhalili pomníček dvojnásobnému leteckému esu

ZPRÁVY - Z OKOLÍ - 24. 7. 2021

Pomníček Stanleyho Vejtasy v boňovské Aleji XX. století
Pomníček Stanleyho Vejtasy v boňovské Aleji XX. století
foto: Milan Krčmář

Stanley Vejtasa se sice již narodil v Americe, jeho rodiče však z této malé vísky u Jaroměřic nad Rokytnou pocházeli.


Sestřelit stíhačku bombardérem? Prakticky nemožné. A dokonce tři během jednoho letu? Z říše snů. A o něco později vzlétnout s průměrným stíhacím letounem a během chvíle poslat k zemi hned sedm nepřátelských? Leda snad v americkém filmu.

Jenže se to opravdu stalo. Za druhé světové války, nad Tichým oceánem, kdy jeden Američan takto vytáhl proti Japoncům. Režisérům hollywoodských trháků by ale asi vadilo jméno toho pilota. Už proto, že by je těžko mohli vyslovit. Jmenoval se totiž Vejtasa a jeho rodina pocházela z Boňova u Jaroměřic nad Rokytnou, kde ode dneška stojí jeho pomníček.

 

„Pro mě je výkon Stanleyho Vejtasy něco naprosto neuvěřitelného. Vystudoval jsem ČVUT, leteckou fakultu, takže vím něco o vzduchu, a nedokážu si představit, jak dobrý to byl pilot,“ zamyslel se Vratislav Veselý z Tankodromu Milovice, který byl jedním ze sponzorů celé akce. „Podle mě je to jedno z největších leteckých es druhé světové války. Přitom létal na stíhačce Wildcat, což bylo první letadlo, které se dokázalo alespoň vyrovnat japonským Zerům. Stanley Vejtasa dokázal při jednom vzletu sundat sedm nepřátelských letounů. A dokázal to na mašině, která byla průměrná – v tom má můj obdiv a jemné chvění u srdce.“

Vzhledem k tomu, že se za letecké eso považuje pilot, který sestřelí pět nepřátelských letadel, stal se Vejtasa esem během jednoho dne – a zároveň i esem dvojnásobným. Na své konto si během několika okamžiků připsal dva střemhlavé bombardéry Aichi D3A „Val“ a pět torpédových bombardérů Nakajima B5N „Kate“, které útočily na letadlové lodi Enterprises a Hornet. Neméně zajímavé však byly Vejtasovy začátky na bombardéru, jejž však použil jako stíhací letoun.

„Je to neuvěřitelné, protože jeho stroj Dauntless byl o polovinu pomalejší, přesto s ním sestřelil tři stíhačky,“ doplnil Veselého Bohumil Vejtasa, což je příbuzný legendárního esa. „On s tím bombardérem manévroval tak, že zadní střelec v té své kukani lítal jako hadr na holi, ale díky tomu se mu podařilo ta Zera sundat.“

 

Potopil i letadlovou loď

Stanley Vejtasa se narodil v americké Montaně v roce 1914. Protože jeho příjmení bylo pro Američany prakticky nevyslovitelné, vymysleli pro něj přezdívku Swede, tedy Švéd, čímž poukazovali na jeho světlou kštici. V roce 1937 se Stanley „Swede“ Vejtasa stal námořním pilotem a po napadení Pearl Harboru a vstupu USA do války byl poslán do Tichomoří, kde se účastnil bojů proti Japoncům. Jeho první velká chvíle přišla 7. května 1942, kdy spolu s dalšími bombardéry potopil japonskou lehkou letadlovou loď Šohó. Jen o den později se mu povedl onen neuvěřitelný kousek končící sestřelením tří Zer, rok poté, už na stíhačce, vybojoval oněch sedm vítězství najednou. Za své hrdinství obdržel řadu vyznamenání, přičemž hned třikrát získal velice ceněný Námořní kříž. V armádě sloužil ještě po válce, do penze odešel v roce 1970 v hodnosti kapitána.

 

Morální síla, výkonnost a zaťatost

„Stanley Vejtasa byl určitě optimista, protože se dožil 99 let. Českou republiku ale bohužel navštívit nestihl,“ dodala organizátorka celého slavnostního aktu Marie Kouřílková, která je předsedkyní boňovského osadního výboru. Podle Bohumila Vejtasy se k nám jeho slavný příbuzný chystal, aby si prohlédl rodnou vesničku svých předků, ale zdraví mu tuto cestu již nedovolilo.

„Nicméně věřím, že pokud nás Stanley tam seshora vidí, jak mu na rodné hroudě jeho předků za chvíli odhalíme pomníček, bude mít radost,“ podotkl další jeho ze vzdálených příbuzných Vladislav Vejtasa z Jaroměřic nad Rokytnou – majitel zahradnictví, kam si pro sazeničky jezdil už Karel Čapek.

„Morální síla, výkonnost a zaťatost. Tohle zde, v Boňově, zkrátka mají,“ řekl Karel Müller, starosta Jaroměřic nad Rokytnou, pod něž Boňov spadá. „Jsem proto velice rád, že to zde tak funguje, za což bych chtěl poděkovat předsedkyni boňovského osadního výboru Majce Kouřílkové. Ta má v sobě právě tu neústupnost, zaťatost a dobré nápady. A ono něco dobrého prosadit, to je kolikrát velice těžké. Budu vděčen každému, kdo přijdete na radnici s nějakým nápadem, a budete říkat: ‚Pojďte, udělejte něco hezkého a rozumného.‘.“

 

Pomníček najdete v Aleji XX. století

Vejtasův pomníček stojí v nedávno vzniklé Aleji XX. století, kterou Boňovští vysázeli jako vzpomínku na zdejší hrdiny odboje, rodiny sedláků, které byly pronásledovány komunisty, přičemž hned několik zdejších občanů bylo nacisty i komunisty odsouzeno k trestu smrti. Třetí ze stromků ve směru od Boňova patří i Stanleymu „Swedemu“ Vejtasovi, kde jeho příbuzní pomníček odhalili.

 

Fotogalerii najdete zde.


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist