Dnes je 19. března 2024, svátek má Josef, zítra Světlana.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Díky Oblastní charitě Třebíč senioři nezahálí

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 19. 10. 2021

Senioři například vyrábějí keramiku.


Volnočasový klub Archa Oblastní charity Třebíč nabízí seniorům smysluplné využití volného času na domech s byty zvláštního určení (dříve domy s pečovatelskou službou) v Třebíči, v Hrotovicích, a v Náměšti nad Oslavou. Cílem těchto aktivit je předcházet vzniku sociální izolace seniorů, podporují aktivní způsob života seniorů a rozvíjí pozitivní mezilidské vztahy. Na společných setkáních vzniká také důvěrný prostor pro vzájemné sdílení a pochopení. Pravidelná setkání probíhají už od roku 2012 a program akcí je naplněný společným tvořením, cvičením, zpíváním, trénováním paměti, výlety, přednáškami i mezigeneračními setkáními například s dětmi z MŠ. 

V letošním roce jsme se více zaměřili na arteterapeutické programy - výrobu keramiky a ruční tisk ubrusů, protože jsme mohli využít finanční dotaci Ministerstva kultury ČR v rámci projektu podpory kulturních aktivit osob se zdravotním postižením a seniorů.

Při výrobě keramiky pod vedením lektorky Zuzany Morkusové se tak mohli senioři naučit základním technikám a postupům při práci s hlínou, vyzkoušet si dekorování keramiky prostřednictvím glazur a vnímat hlínu jako výjimečný materiál, který pomáhá odkrývat to, co by v člověku jinak zůstalo skryto. Práce s hlínou byla pro všechny velmi inspirativní, mnozí byli překvapeni, jaké krásné věci mohu sami vyrobit i v seniorském věku.  

Při tisku ubrusů s akademickou výtvarnicí Zuzanou Krajčovičovou si senioři vybírali pro svou tvorbu z několika typů barevných ubrusů a mnoha vzorů a tvarů raznic. Paní výtvarnice učila seniory barvy správně namíchat a následně i použít tak, aby vznikly neobvyklé barevné odstíny. Ruční tisk ubrusů je u seniorů velmi oblíbený, práce s vlastní fantazii probouzí v každém z nich malého či velkého umělce a přes počáteční ostych a obavu, že to nebudou umět, se vždy dílo podaří. Vlastnoručně originálně tištěný ubrus pak mohou senioři použít jako dárek pro někoho ze svých blízkých nebo ho nechají pro využití klubu Archa jako odměnu pro drobné dárce, kteří organizaci podporují.

 

Společná setkávání jsou pro seniory velmi přínosná a díky tomu, že se jim podaří také vytvořit zajímavou a krásnou věc, mohou hmatatelně zažít pocit své vlastní hodnoty, že nepatří někam na okraj společnosti, ale mohou i ve svém věku přinášet druhým lidem radost.


Autor: Helena Pavelková, koordinátorka Charitní pečovatelské služby

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist