Třebíč / Nitra - Družstvo čtyř studentů Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč společně se svými kolegy z Hotelové školy Ostrava se tento týden vypravilo na Slovensko, kde v Nitře reprezentuje Českou republiku na tamním mezinárodním Gastrofestivalu. A jejich mnohaměsíční příprava rozhodně nevešla vniveč. Zatímco mladí třebíčští kuchaři získali za své pochoutky bronz, číšníci byli za svůj perfektní servis dokonce oceněni zlatem!
„Inspirací pro přípravu oceněného menu bylo v případě nejen třebíčského družstva mistrovství světa ve fotbale. Tématika kopané se během soutěže skloňovala na každém kroku. Celé snažení se neslo v duchu slov britského šéfkuchaře Gordona Ramsay, který se nechal slyšet, že vaření je jako fotbal. Není to práce, je to vášeň. Když se v ní stanete dobří, je to práce snů,“ sdělila Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, která tým na místo doprovázela.
Gastrofestival letos slaví již svůj osmý ročník. Tentokrát na něj zamířily týmy ze Slovenska, České republiky, Maďarska, Francie a Chorvatska. Každé družstvo se skládá ze dvou kuchařů a dvou číšníků. Každá dvojice kuchařů dostane tři hodiny na přípravu tříchodového menu podle konkrétního zadání, přičemž letos se všechny celky musely poprat se zpracováním tří druhů masa, jehož chuť poté hodnotili profesionální šéfkuchaři a majitelé restaurací. Číšníky pak sleduje dvojice komisařů, která hodnotí jejich obratnost, zručnost při servírování a jistotu při komunikaci s hostem.
Třebíčští studenti své trofeje přivezou domů koncem tohoto týdne a vystaví je na čestném místě v budově školy. Ocenění na Gastrofestivalu dokládá, že třebíčská "hotelovka" vychovává opravdové profesionály ve svém oboru.
Autor: Milan Krčmář (s využitím tiskové zprávy Kraje Vysočina)
Publikoval: -mk-