Dnes je 25. dubna 2024, svátek má Marek, zítra Oto.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Na základně v Náměšti si připomněli vstup ČR do NATO

ZPRÁVY - Z OKOLÍ - 12. 3. 2019

Slavnostní nástup zpestřil i průlet vrtulníků Mi24 a Mi171Š.
Slavnostní nástup zpestřil i průlet vrtulníků Mi24 a Mi171Š.
foto: Milan Krčmář

Podle náměšťského starosty Měrky by základna bez vstupu do NATO zanikla. A s ní i spousta pracovních míst na Náměšťsku.


Přesně před 20 lety, 12. března 1999, se Česká republika společně s Polskem a Maďarskem stala členem Organizace Severoatlantické smlouvy čili NATO. Jednalo se o první tři státy bývalého Varšavského paktu, které se do této organizace začlenily. U příležitosti tohoto výročí dnes na 22. základně vrtulníkového letectva "Biskajská" v Náměšti nad Oslavou proběhl slavnostní nástup, kde vojáky pozdravil velitel základny plk. gšt. Miroslav Svoboda a vzácní hosté.

Slavnostní nástup byl zpestřen průletem dvou typů vrtulníků, které zde sídlí – a to bitevního Mil Mi-24 a víceúčelového Mil Mi-171Š. Následovalo přečtení rozkazu ministra obrany Lubomíra Metnara ke dni vstupu ČR do NATO.

„Jednalo se o průlomový krok nejen pro naši zemi, ale i pro celou Evropu,“ sdělil ministr Metnar vojákům ve svém rozkaze, který jim přečetla tisková důstojnice základny Štěpánka Tříletá. Podle Metnara se díky vstupu ČR, Polska a Maďarska do NATO Evropa začala sjednocovat nejen politicky a ekonomicky, ale i vojensky. Vzhledem k tomu, že následně byly do NATO přijaty i další země a že je nyní v jednání také přistoupení Severní Makedonie, bude NATO chránit už 30 zemí. Naše přistoupení však dle ministra nebylo automatické, předcházel mu dlouhý vývoj.

„Členstvím v NATO Česká republika definitivně zakotvila mezi demokratickými zeměmi. Získali jsme silné a spolehlivé spojence a bezprecedentní záruku kolektivní obrany,“ dodal Metnar ve svém rozkaze. „Máme hrdou profesionální armádu složenou z odborníků a specialistů, kterou doplňují vlastenci z řad Aktivní zálohy. Ze služebního poměru se stalo prestižní povolání, které se u veřejnosti těší vysoké důvěře. A vysoké renomé mají čeští vojáci i u svých spojenců, což prokazují nejen při společných cvičeních, ale i během zahraničních operací."

Rozkazu ministra obrany naslouchal i velitel základny plk. gšt. Miroslav Svoboda, kterému se prý vybavovaly různé vzpomínky.

„Prolínaly se mi aktivity naší základny, její výstavba, myslel jsem na mnoho lidí v té době, kdy nikdo nedokázal říct, co nás čeká. Jaký to bude progres, jaká nás čeká budoucnost ve vojenských kariérách,“ zamyslel se. „To, že dnes naši vojáci hrdě působí po boku svých spojenců, to, že organizují, připravují a cvičí nejenom sebe, ale i spojence v rámci mezinárodních cvičení i mimo naši republiku, že velí mezinárodním jednotkám… To vše jsou věci, které by se nestaly bez přistoupení k Severoatlantické alianci.“

 

Senátorka Žáková: "Není samozřejmostí, že uléháme a vstáváme bez pocitu strachu."

Pozvanými hosty byli senátorka Hana Žáková, poslankyně Monika Oborná a starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. Senátorka Žáková, jakožto nejvýše postavený činitel, se zamyslela nad poselstvím vstupu do NATO.

„Jsem ráda, že Česká republika toto rozhodnutí udělala. Je to moudré rozhodnutí a rok co rok se přesvědčujeme o tom, jak je důležité být součástí takto významného paktu. Jsem hrdá na to, jak se základna proměňuje,“ zavzpomínala Žáková před nastoupenými vojáky. „Coby starostka nedaleké obce Koněšín jsem sledovala, jak se modernizuje, a jak jsme se vyšvihli na světovou špičku po bok velkých mocností, se kterými můžeme udržovat a zachraňovat mír na celém světě. A právě slovo mír bych chtěla ještě jednou vzpomenout. Mír totiž není samozřejmostí. Není samozřejmostí, že uléháme a vstáváme bez pocitu strachu. A za to vám velmi, velmi děkuji.“

 

Součástí slavnostního nástupu bylo i ocenění pplk. Ladislava Bartošíka pamětní mincí u příležitosti 100. výročí založení československého letectva, kterou mu udělil velitel vzdušných sil Armády ČR, a zahrání hned dvou hymen – hymny NATO a hymny České republiky. Po slavnostním nástupu byla pro hosty připravena prohlídka expozice věnované historii letecké základny v Náměšti nad Oslavou od jejích prapočátků, kdy zde sídlily MiGy15, až po současnost. Nedávno byla k této expozici zřízena i pamětní síň genmjr. Emila Bočka, českého veterána RAF, který před několika týdny oslavil již 96. narozeniny, ale který je i nadále velmi vitální a náměšťskou základnu neustále podporuje.

 

Fotogalerii najdete zde.

Video zachycující vojáky při hymně NATO najdete zde.


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist