Dnes je 29. března 2024, svátek má Taťána, zítra Arnošt.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Výtěžek pomůže některé z gymnazistek v Albánii na celý rok

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 9. 8. 2019

Sestra Michaela Kubíčková během dnešní besedy v sále infocentra u baziliky sv. Prokopa.
Sestra Michaela Kubíčková během dnešní besedy v sále infocentra u baziliky sv. Prokopa.
foto: Milan Krčmář

Albánie je krásná, ale velice chudá. Nedostatek vzdělání je jednou z příčin emigrace.


Velký ohlas zaznamenalo dnešní vyprávění sestry Michaely Kubíčkové, která v Albánii spolu s dalšími salesiánkami provozuje řeholní dům, kde vzdělávají děti od těch nejmenších z mateřských škol až po gymnazisty. Na dobrovolném vstupném na přednášku, konané v sále infocentra u baziliky sv. Prokopa v Třebíči, se vybralo 22 100 Kč, což je přibližně částka, která jednu z gymnazistek zabezpečí na celý rok nejen, co se týče školného, ale i ubytování na internátu.

Právě dosažení vzdělání je pro mnoho mladých Albánců, zvláště těch z venkova, velký problém. Státní školy téměř nefungují, privátní dávají vysvědčení každému, kdo zaplatí – takže kvalitní výuku dostanete opravdu jen na církevních (ty však v Albánii právně neexistují). Špatná vzdělanost plodí korupci, nízkou možnost výdělku, z toho plynoucí vysokou nezaměstnanost – což vše má za důsledek masovou emigraci mladých Albánců do bohatších zemí. Kdyby však školství bylo kvalitnější, pak by mladí ve své zemi zůstávali.

 

Zemřel kvůli slepému střevu

K neutěšenému stavu přispívá i velmi nekvalitní infrastruktura, zejména v horách, kde jsou cesty velice špatné. Nejenže je pro děti velmi obtížné se dostat do školy, ale v zimě jsou některé vesnice zcela odříznuty od světa.

„Bohužel znám případ, kdy šestnáctiletý chlapec zemřel na zánět slepého střeva. V zimě se do jeho vesnice pomoc nedostala,“ vysvětlila Michaela Kubíčková, která sice pochází z nedalekých Rosic, ale v Albánii žije už 22 let.

Uvedla také, že zvláště v horách stále ještě panují velmi přísné mravy, které bohužel znesnadňují život zejména dívkám a ženám. Ty se totiž nesmějí na veřejnosti pohybovat bez mužského doprovodu. Také proto je v jejich řeholním domě internát pro dívky – jinak by totiž nebylo možné, aby každý den do školy docházely.

 

Lepší vzdělání = lepší možnost = méně emigrace

Podle sestry Michaely se sice i tyto zvyklosti mění, jde to však pomalu. Právě škola, kterou provozují, však pomáhá tyto předsudky nabourávat. Žáci, kteří ji navštěvují a jichž je kolem tří set, rozhodně nejsou hloupí, většina z nich je velmi nadaná na jazyky. Sama sestra Michaela vyučuje fyziku.

Dnešní setkání zorganizovala senátorka Hana Žáková, bývalá spolužačka sestry Michaely. Žáková v Senátu nedávno projednávala možnosti, jak pomoct balkánským zemím – a právě vzdělání je pro tuto oblast prioritou. Budou-li tamní lidé vzdělaní tak jako kdekoli jinde v Evropě, zvýší se pracovní příležitosti a obyvatelé nebudou muset opouštět své země kvůli lepšímu výdělku. Mnohé z těchto myšlenek dnes potvrdila sestra Michaela – a zřejmě natolik přesvědčivě, že na to slyšeli i návštěvníci besedy. Jinak by výtěžek byl těžko tak vysoký a jinak by jen těžko sestře Michaele nabízeli další možnosti  spolupráce.


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist