Dnes je 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Třebíčský rodák pořídil jedny z nejlepších snímků 1. sv. války

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 21. 11. 2019

Antonín Kurka se svým fotoaparátem
Antonín Kurka se svým fotoaparátem
foto: Milan Krčmář


Byla také pokřtěna nová publikace plná fotografií Antonína Kurky. Vpravo jeho vnuk Radek Kurka, vlevo kurátor výstavy Jaroslav Bašta, v pozadí pracovník muzea Michal Zábrš.

Fotografie budou na zámku vystaveny do 12. ledna 2020.


Nejlepší soubor fotografií svého druhu v České republice, možná i v Evropě, ne-li na celém světě. Takový by mohl být podtitul nové výstavy, kterou dnes v Galerii Tympanon a prostoru kavárny na třebíčském zámku zahájilo Muzeum Vysočiny Třebíč. Oficiálně se jmenuje „Antonín Kurka – S fotoaparátem na bojištích Velké války“.

Antonín Kurka byl třebíčský rodák, jehož koníčkem bylo fotografování. Zkraje první světové války narukoval k 81. pěšímu pluku do Jihlavy, fotoaparát si ale vzal s sebou. Protože byl štábním šikovatelem, neboli feldwebelem (čtenáři Švejka si jistě vzpomenou na drogistu Vaňka téže hodnosti), který měl na starosti zásobování, nedostal se až do bojových linií – a proto měl spoustu možností bezpečně pořizovat snímky v zázemí.

„Do dnešních dnů se zachovalo více než pět set snímků. Některé na skleněných negativech, jiné v albech, která si pan Kurka později vytvářel,“ vysvětlil kurátor výstava Jaroslav Bašta. „Fotografie většinou zachycují vojáky, kamarády či spolubojovníky Antonína Kurky. Hodně z nich pocházelo z Třebíčska, což je možná jejich ještě větší hodnota než samotný počet fotografií. Antonín Kurka byl totiž velmi pečlivý člověk a všechny snímky si popsal, datoval, poznamenal si, kde byly pořízeny, co na snímku je, a u některých z nich uvedl i jména vojáků, kteří jsou na nich zachyceni.“

Na výstavě tak lze najít i fotografie hrobů, které zachycují zabité vojáky z Třebíčska, tedy předky některých z nás.

„Mnoho takto velkých souborů fotografií z první světové války se na světě asi nenachází,“ zamyslel se Bašta. „Co se týče naší republiky, je to možná největší soubor, v Evropě pak jeden z mála.“

Asi nejdůležitějším exponátem celé výstavy není některá z fotografií, ale samotný fotoaparát, který je vystaven nikoli v Galerii Tympanon, nýbrž v blízkosti zámecké kavárny za pokladnami.

„Tím podle všeho buď všechny snímky, nebo alespoň jejich většina, byly pořízeny,“ doplnil Bašta.

 

Většina fotografií pochází z východní části monarchie, kde rakousko-uherští vojáci sváděli boje s Rusy, část z nich byla pořízena ale také na italské frontě, kam byl 81. pěší pluk později převelen. Protože soubor představuje jakýsi průřez celou válkou od jejího počátku až do konce, milovníci uniforem si jistě všimnou, jak se v průběhu čtyř let měnila výstroj. A pokud někoho válečné události nezajímají, určitě ho potěší snímky z Třebíče. Ani po válce totiž Antonín Kurka fotoaparát neodložil, a tak na obrázcích můžeme vidět Třebíč 20. let 20. století.

 

Snímky do dnešních dnů zůstaly v držení rodiny Kurkovy, jako oko v hlavě je nyní ochraňuje vnuk Antonína Kurky pan Radek Kurka. Ten některé z nich nedávno nechal přetisknout do velmi dobře zpracované knihy, která nese stejné jméno jako celá výstava. Ačkoli je tato publikace už několik dnů k dostání v třebíčských knihkupectvích, oficiálního křtu se dostala právě na výstavě. Lepší místo si k tomu Radek Kurka coby potomek tak vynikajícího fotografa asi zvolit nemohl.

 

otevírací doba

denně mimo pondělí 9:00 až 12:00, 13:00 až 17:00 hodin do 22. prosince 2019

23. 12. 9:00 - 12:00 13:00 - 17:00

24. 12. 9:00 - 12:00

25. 12. - 30. 12. 9:00 - 12:00 13:00 - 17:00 31. 12. 9:00 - 12:00

1. 1. 2020 13:00 - 17:00

 


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist