Dnes je 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Ježíška letos v živém betlému ztvárnila holčička Olivie

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 27. 12. 2019

Panenka Marie s Ježíškem, tedy vlastně holčičkou Olivií.
Panenka Marie s Ježíškem, tedy vlastně holčičkou Olivií.
foto: Milan Krčmář

V průběhu večera se z nebe dokonce sneslo i několik vloček.


Anděl, který zapomněl text, jiný anděl, který se vznášel lidem nad hlavami a pak čelil předvánočnímu shonu, ovce, která nechala na jevišti nepříliš voňavou vizitku… A také Ježíšek, jenž je ale v civilu dvouapůlměsíční holčičkou Olivií. Takto vypadal už pátý živý betlém konaný u třebíčské baziliky sv. Prokopa. Velkolepý, plný dětí, dospělých i živých zvířat včetně velblouda – a jako vždy velice vtipný. Zaplněné nádvoří, na němž se tísnily možná i dva tisíce lidí, se bavilo zejména u dětské verze živého betlému. Ta „dospělácká“ už byla tradičnější, ale jako vždy velmi krásná.

Změnou oproti předchozím rokům bylo, že publikum na nádvoří nepřivítal farář Jakub Holík, ale jeho nástupce Pavel Opatřil. Otce Jakuba, který byl na konci letošního srpna jmenován generálním vikářem v Plzni, však příchozí mohli na akci také spatřit – jak prohlásil již na podzim, třebíčský živý betlém si zkrátka ujít nenechá, a tak vážil dalekou cestu ze západních Čech.

„Pro mě je tento živý betlém už asi jednadvacátý, v Třebíči však první,“ sdělil nový farář Pavel Opatřil, jenž poděkoval všem organizacím, lidem, ale hlavně dětem, které živý betlém připravily.

 

Anděl, který čelí konzumu a předvánočnímu shonu

Právě dětské vystoupení bylo opět zcela jiné než předchozí a tentokrát si vzalo na paškál neustálý předvánoční shon, který s pohodovou atmosférou Vánoc nemá nic společného. Vše začala scénka dvou dospělých andělů, kteří se zjevili v oknech prvního patra baziliky a dnešní češtinou vedli zajímavý rozhovor o tom, že se má narodit Boží syn. Do jejich diskuze, která byla okořeněna (zřejmě) neplánovanou pauzou, v níž anděl Toník zapomněl archandělu Gabrielovi k pobavení všech diváků pokládat ty správné otázky, jim vstoupil dětský anděl, který prohlásil, že toho Božího syna chce vidět – a najednou se začal snášet mezi přihlížející lid. Nutno podotknout, že na pevném laně, ale chlapci je třeba ještě jednou zatleskat k jeho odvaze, protože řada lidí by se do volného prostoru v desetimetrové výšce asi vstoupit neodvážila.

Následně došlo ke spojení biblické a naší doby. Chudák andělíček putoval po jevištním světě, ale kdykoli přišel k nějakým lidem, ani ho pořádně nenechali domluvit. Všichni byli uspěchaní až běda. Sbor nacvičoval koledy a pan kapelmajstr šílel z falešného zpěvu svých svěřenců – tak co by se s nějakým přivandrovalcem bůhvíodkud vybavoval? Dámy měly plné ruce práce s cukrovím – tak přece nemůžou jen tak odbíhat od plotny. Pan fotograf se s andělem bavit chtěl – ovšem když zjistil, že nemá 39 Kč na fotku se Santa Clausem (což anděl, jakož i všichni diváci, vnímal zvláště útrpně), veškerý jeho zájem ihned opadl. Na vánočním večírku jakési firmy byla paní šéfová rozezlena, že jsou její zaměstnanci rušeni z oslav tučných čísel, která se v průběhu roku objevila na kontě – a tak hybaj zavřít za andělem dveře. Dokonce ani pan farář neměl na anděla čas – vždyť vánoční kázání jsou jedna z nejdůležitějších v roce, a proto se na ně musí pořádně připravit. Až nakonec anděl, pořádně uondaný a uchozený, což se zračilo v jeho tváři (chlapec, který ho ztvárnil, byl opravdu výborný herec :-)), Svatou rodinu přece jen našel. Mimochodem, podle informací ze zákulisí si roli Panenky Marie už počtvrté zahrála tatáž holčička – pak se samozřejmě nelze divit, že ji střihla s takovou bravurou.

 

Všichni pěli a vločky padaly

Živý betlém v podání dospělých a zvířat měl již tradiční průběh. Svatou rodinu nikdo hledat nemusel, na pódium v doprovodu dvou andělíčků vystoupila sama, aby následně přijímala holdy a dary pastýřů a tří králů. Nutno podotknout, že kozám a ovcím se na jeviště příliš nechtělo, ale nakonec se nechaly přemluvit. Velbloud a koně tří králů nahoru naštěstí nezamířili, Kašpar, Melichar a Baltazar se Ježíškovi za vůně kadidla poklonili sami. Do toho zpívala Musica Animata pod vedením Karla Tomka a poslední písničku, Narodil se Kristus Pán, si jako vždy zanotovali i všichni přihlížející.

A mimochodem – ačkoli je letošní zima na sníh opravdu skoupá, v průběhu večera spadlo i několik vloček. Jako by tam nahoře věděli, že děti a dospělí v Třebíči chtějí svůj živý betlém předvést se vším všudy. Vždyť jej nacvičovali po mnoho a mnoho týdnů.

Děkujeme!

 

Fotogalerii najdete zde.


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist