Dnes je 28. března 2024, svátek má Soňa, zítra Taťána.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Moravia se po letech opět otevřela. Kino v ní však nenajdete

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 13. 1. 2020

Díky skládacím stěnám s fotografiemi z filmů lze prostor různě velikostně upravovat.
Díky skládacím stěnám s fotografiemi z filmů lze prostor různě velikostně upravovat.
foto: Milan Krčmář

Rekonstrukce se povedla. Teď záleží na programu, který budova nabídne.


Dva roky trvala rekonstrukce bývalého kina Moravia na Smrtelné ulici v Třebíči. To bylo zrušeno v roce 2006, pak dlouho chátralo, poté ale přišla spásná myšlenka přetvořit budovu v komunitní centrum, tedy jakési místo setkávání. Jak se to povedlo, mohli lidé zjistit právě dnes, kdy bylo slavnostně otevřeno. Jakkoli uvnitř vypadá jinak, název mu zůstal. Moravia, kterou Třebíčané otevřeli před 101 lety v roce 1919, je zpět. Byť z té původní Moravie vlastně zůstaly jen obvodové zdi a několik prvků v interiéru.

 

Přes 50 milionů korun

„Nebylo to ale jenom tak, že si někdo vzpomněl: ‚Uděláme komunitní centrum a uděláme ho v kině Moravia.‘,“ vysvětlila zastupitelka Marie Černá, která coby tehdejší místostarostka stála u prapočátků rekonstrukce. „Sešla se velká řada lidí, asi pětadvacet či třicet, z různých třebíčských spolků. Ti definovali, co v Třebíči chybí a co by bylo potřeba udělat. A pak jsme si říkali, kde jsou na to vhodné prostory.“

Černá následně zašla za vedoucím odboru majetku města Pavlem Krausem, který bez váhání odpověděl, že na dané požadavky se nejlépe hodí zavřené kino Moravia. Jeho návrh byl akceptován, požádalo se o dotace a mohlo se začít stavět.

Celkem bylo proinvestováno přes 50 milionu korun, dotace činila zhruba dvacet. Provozovatelem je zapsaný ústav STŘED, který bude prostory moci poskytovat dalším zájemcům, sídlí tu také kavárna Vrátka provozovaná handicapovanými. Kavárna vznikla v prostoru bývalých šaten a lidé ji budou moci navštívit každý den od 10. do 20. hodiny.

 

Co je nové a co zůstalo

Za kavárnou, tedy v prostoru pod někdejším hledištěm, je velký prostor, který lze variabilně upravovat podle potřeby díky velkým skládacím stěnám potištěným obřími fotografiemi z filmů. Za tímto prostorem, tedy zhruba v prostoru, kde viselo plátno, je velká místnost, která alespoň trochu připomíná původní zaměření budovy – hala s projektorem a židlemi pro až sto návštěvníků. Zde se mohou konat různé přednášky či semináře, ale třeba také cestovatelská promítání či filmové kluby.

Zajímavostí jsou také místa, která dříve zůstávala skryta – například podzemní zkušebna s vynikajícím odhlučněním, kterou budou moci využívat začínající kapely, či venkovní prostory, kde například vzniklo hřiště na pétanque. Hřiště se nachází za nově vybudovanou přístavbou, v níž byla vybudována cvičná kuchyně. V suterénu, v oddělené části, je hygienické zázemí pro lidi bez domova, kteří zde mohou využít sprchy.

A jen tak mimochodem, pokud rádi vzpomínáte, jak jste do hlediště vstupovali po schodech s poněkud matoucím označením „sál vlevo“, a přitom jste šli vpravo, a zase naopak, ty z nové Moravie nezmizely. Jen ony matoucí nápisy už zde nenajdete – neměly by opodstatnění.

Z toho, že schody tu jsou stále, jste asi usoudili, že budova má nyní dvě patra. V tom druhém jsou prostory pro výtvarné dílny či různé seminární místnosti. Velice netradičně je pojat chodník mezi nimi - ten je totiž z tvrzeného, neprůhledného, avšak průsvitného skla. Z přízemí tak lze sledovat stopy pohybující se o patro výše.

 

Provoz začne ještě v lednu

První větší akcí pro veřejnost, kterou v Moravii budete moci navštívit, je výstava o pěstounství, jež začne 25. ledna. Těšit se můžete i na týden otevřených dveří, víkend pohybu, hudby a promítání, už teď je také velký zájem o zajímavou výstavu, která bude na fotografiích z různých dob dokumentovat, jak se kino Moravia měnilo.

 

I když… Kino Moravia? Mnozí mu stále ještě říkají Sputnik, ale ani tyto dva názvy nejsou jediné. Také se jmenovalo Stadion, Svět a velice krátce, jen asi půl roku v roce 1925, i bio Apollo. Ale nyní je to Komunitní centrum Moravia. Tak ať se vám líbí a ať má co nejvíce návštěvníků. Zaslouží si to.

 

Fotogalerii najdete zde.

 


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist