Dnes je 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Masaryk děti zcela okouzlil, pracovaly naplno

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 29. 2. 2020

Jaroslav Bašta každý tým důkladně vyzpovídal, díky čemuž se hosté dozvěděli, proč si dané děti zvolily to které téma.
Jaroslav Bašta každý tým důkladně vyzpovídal, díky čemuž se hosté dozvěděli, proč si dané děti zvolily to které téma.
foto: Milan Krčmář

Dlouhodobá soutěž o prezidentu Masarykovi, jehož 170. výročí narození si připomeneme za týden, vyvrcholila slavnostním odpolednem na třebíčském zámku.


Třináct týmů, třináct naprosto rozdílných prací. To ostatně uvidíte sami od pondělí 2. března v Městské knihovně Třebíč, kde budou výsledky dlouhodobé soutěže o prezidentu Masarykovi, kterou loni vyhlásila senátorka Hana Žáková pro třebíčské základní školy a gymnázia, vystaveny. Dnes, velice dobře zapamatovatelného 29. února, však byly v Kamenném sále třebíčského zámku práce vyhodnoceny a všem zúčastněným předány odměny.

„Dnešní datum jsme nevybrali náhodou. Přestupný byl i rok 1928, kdy Třebíč svojí návštěvou poctil prezident Masaryk,“ vysvětlila senátorka Žáková.

A právě od onoho roku 1928 se vše odvíjelo. Prezident Masaryk, jehož po celý více než půlrok ztvárňoval Jaroslav Bašta z Muzea Vysočiny Třebíč, se jako by ztratil v čase, dostal se do naší doby, a tak požádal dnešní mládež, aby ho s touto dobou seznámila a srovnala ji s tou jeho. Jiné zadání vlastně nebylo, každopádně většina prací v sobě nesla myšlenku spojit Masaryka či dobu „jeho“ první republiky s Třebíčí.

 

3D tiskárna i obří leporelo

Na základě toho se objevila celá škála nápadů. Některé děti udělaly mapy, v nichž zaznamenaly, jak Masaryk procházel během své návštěvy a co tehdy mohl či nemusel vidět, další se zaměřily na různé historické budovy v Třebíči, jiné naopak udělaly průřez dějinami od Masaryka přes všechny následující prezidenty až k Miloši Zemanovi a popisovaly jejich jídelníčky. Řada žáků pojala soutěž jako výtvarnou činnost, takže vzniklo obří, asi sedmimetrové leporelo s přehledem automobilů různých historických i současných typů, kvádry polepené historickými fotografiemi, ručně psaná kniha, kterou děti uměle „zestaršily“, jiné si na pomoc vzaly nejmodernější techniku a na 3D tiskárně vytvořily Masarykovu bustu.

„Už z toho důvodu, že výsledky prací byly natolik rozdílné, bylo prakticky nemožné je nějak objektivně hodnotit, a tedy vyhlásit pořadí týmů,“ vysvětlil Jaroslav Bašta, který dnešní odpoledne také moderoval. „Všechny byly určitým způsobem originální. Na žácích bylo vidět, že se do práce pustili s ohromným úsilím.“

 

Nejmladší tým s drobným dárkem navíc

Velice aktivně se do projektu zapojila ZŠ Bartuškova pod vedením paní učitelky Šabatové. Starší tým kromě toho, že sestavil velmi dobrou práci o Borovině, obcházel domovy pro seniory a tam zpovídal pamětníky, kteří nejen zažili první republiku, ale kteří se dokonce coby děti s Masarykem setkali. Mladší tým, a zároveň zcela nejmladší v rámci celé soutěže, pak vytvořil onu velkou mapu Masarykovy návštěvy a zmíněné kvádry s historickými fotografiemi. Během prvního pololetí, kdy proběhlo několik dalších dílčích aktivit, které byly také bodovány (byť to děti nevěděly), také projevil největší zápal – a proto jej komise složená kromě Jaroslava Bašty také z archivářky Jitky Padrnosové, knihovnice Hany Kabelkové a ředitele Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslava Martínka vyhlásila jako nejlepší. Gabriela Svobodová, Marie Magdaléna Davidová, Yasmin Shudeiwa a Viktor Ježek si proto domů odnesli i drobnou cenu navíc – nicméně všichni zúčastnění dostali dárkové tašky s logem Senátu ČR, které jim věnovala senátorka Žáková. V nich kromě nějaké té sladkosti a dárků ze Senátu najdou také „plavenky“ na loď Horácko brázdící vody Dalešické přehrady. A v květnu dostanou ještě něco – zájezd do Prahy, kde navštíví sídlo Senátu.

 

Pokračování v příštím školním roce

Na dětech bylo vidět, že jim soutěž přinesla řadu zážitků a vjemy, které jistě zužitkují v přibývajícími léty. O Masarykovi a jeho době se dozvěděly spoustu užitečných věcí, díky novým poznatkům si osvojily dějinný přehled, což se jim bude hodit do budoucna. Právě z takových dětí totiž časem vyrostou přemýšlející lidé se zodpovědným přístupem k veřejným záležitostem.

Soutěž o TGM sice končí, ale již nyní se chystá pokračování. Ony vytvořené práce totiž rozhodně neskončí v odpadcích. Naopak, školy je budou dále rozšiřovat o jiná témata. V příštím školním roce tedy podobný projekt pod záštitou senátorky Hany Žákové začne nanovo.

 

Poděkování patří pedagogům (paním učitelkám Šabatové, Švecové a Chybové ze ZŠ Bartuškova, ZŠ Horka-Domky a Gymnázia Třebíč a pánům učitelům Mikolášovi a Švecovi ze ZŠ Benešova a ZŠ TGM) a všem, kteří se na dlouhodobé akci podíleli: senátorka Hana Žáková, Muzeum Vysočiny Třebíč, Moravský zemský archiv a Městská knihovna Třebíč.

 

Fotogalerii najdete zde.


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist