Nazout brusle a hurá na led!
Že teď kroutíte hlavou a říkáte si, kde by se teď, kdy se teploty pořád pohybují nad bodem mrazu, vzal led? V Třebíči! V baseballovém areálu Na Hvězdě, v těsné blízkosti obchodních center v jižní části města, dnes otevřeli speciální venkovní ledovou plochu, pod níž se skrývá mrazicí zařízení, díky němuž lze bruslit i při třinácti nad nulou.
„Každý rok se snažíme kolem baseballového hřiště vytvořit ledový ovál, ale vzhledem k tomu, že zimy už opravdu nejsou, co bývaly, tohle řešení je mnohem lepší,“ řekl generální manažer klubu Třebíč Nuclears Jan Urbánek během dnešního slavnostního zahájení provozu tohoto malého „zimáčku“.
Areál využijí i školy
I když malého… Dětem určitě stačit bude, protože má rozměry 20x40 metrů, tedy více než je polovina běžného hokejového hřiště. Využívat jej bude moci nejen veřejnost, ale i školy v rámci tělocviku – a protože nyní může na venkovních plochách sportovat až padesát osob, určitě se lze těšit na líté hokejovými zápasy mezi jednotlivými třídami.
„Celý tento nový areál, ve kterém najdeme i bufet či brousírnu bruslí, stál 13,6 milionů korun,“ prozradil Jan Urbánek. „Peníze na něj poskytlo město Třebíč, Kraj Vysočina a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.“
Návrat do minulosti
Zajímavostí jistě je, že toto hřiště neosiří ani v létě. Pod ledem se totiž skrývá povrch dětského baseballového hřiště a plochy pro další venkovní sporty. A pokud bychom šli ještě pod tuto plochu, pak bychom objevili velké zásoby vody. Areál se totiž nachází na místě bývalého Vídeňského rybníka, který zde má stále prameny. Díky tomu lze vodu využít nejen na výrobu ledu, ale v létě i na zavlažování.
A právě díky této „skryté“ vodě se areál vlastně vrací zhruba 30 let do minulosti. Tehdy zde totiž byly mokřiny, které v zimě zamrzaly – a na kterých se bruslilo podobně jako nyní. Tak rychle nazujte brusle, vy starší zavzpomínejte a vy mladší se pusťte do sportovních radovánek.
Podrobnosti o areálu a vstupném na www.na-hvezde.cz
Fotogalerii ze slavnostního otevření najdete zde.
Autor: Milan Krčmář
Publikoval: -mk-