Dnes je 28. března 2024, svátek má Soňa, zítra Taťána.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Tříkrálová sbírka vybrala 1,9 mil. Kč, přispívat lze i nadále on-line

OSTATNÍ - PUBLICISTIKA - 15. 2. 2021

Sice nemohli přijít osobně, přesto se podařilo vybrat dost peněz.
Sice nemohli přijít osobně, přesto se podařilo vybrat dost peněz.
foto: Milan Krčmář

Tři králové sice nemohli chodit po domácnostech, lidé však přesto přispívali ve značné míře.


Tříkrálovou sbírku, kterou pořádala od 1. do 24. ledna letos po jednadvacáté Charita Česká republika, byla jiná než kdykoliv předtím. Vzhledem k nejisté a kolísavé epidemické situaci se již od podzimu připravovalo více možností, jak sbírku uskutečnit. Do poslední chvíle všichni doufali, že se klasická koleda, byť s rouškami a s určitými omezeními, uskuteční. Koledování dům od domu však padlo s vyhlášením 5. stupně protiepidemických opatření.

Prvního ledna 2021 se tedy začalo s realizací náhradních variant sbírky. Rozběhla se velká vlna solidarity a pomoci, do které se zapojili pracovníci Charity, koordinátoři sbírky ve městech a obcích, starostové, koledníci i řada dobrých lidí, aby rozmístili pokladničky na vhodná místa ve svém okolí a přiblížili tak sbírku k lidem. Nejčastěji to byly městské či obecní úřady, kostely, obchody, lékárny, charitní služby, některé mateřské školky a školy, patřila k nim i pošta, květinářství, knihkupectví, řeznictví, železářství, pekárna, cukrárna, optika, ordinace, firmy ad.

Současně tiskli, vyvěšovali a roznášeli stovky, ba tisíce nových informativních letáčků o umístěných pokladničkách a o možnosti přispět také on-line cestou. Tyto informace ochotně podpořili starostové v obcích i opakovaným hlášením o konání sbírky v místním rozhlase či rozesíláním SMS.

„Tři králové chyběli v obcích a ulicích měst, chyběla nám i radostná osobní setkávání s obyvateli domácností, kterými se tato sbírka stala jedinečnou a zajímavou,“ konstatovala jedna z tradičních kolednic a pokračuje: „Koledovat jsme nemohli, a tak jsme se snažili pomoci, jak se dalo. Obešli jsme svůj rajon s letáčky, oslovili známé, domluvili umístění pokladničky… Potěšilo nás, když jsme nebyli odmítnuti, a zvlášť milé bylo, pokud se někdo nabídl k umístění pokladničky i sám.“

Také u velkých nákupních center ve městech mohli lidé přicházející za nákupy přispět do zde instalovaných tříkrálových kasiček. Fyzická sbírka do pokladniček se kvůli složitým podmínkám letos protáhla do 24. ledna.

 

K 10. únoru 2021 bylo v Oblastní charitě Třebíč ukončeno rozpečeťování a sčítání Tříkrálové sbírky 2021 a za celý okres se dospělo k tomuto výsledku:

 

Výtěžek ze všech 483 pokladniček činí                1 715 287 Kč

Výtěžek z on-line sbírky k 10. 2. 2021                    181 073 Kč

Celkem                                                                   1 896 360 Kč

 

Je to o 1 165 158 Kč méně než vloni, kdy se vybralo 3 061 518 Kč.

Výtěžek za město Třebíč a přilehlé obce činí 244 312 Kč, vloni to bylo 587 526 Kč.

 

I když sbírka zaznamenala nižší výtěžek, přesto se v některých obcích jako Odunec, Litohoř, Cidlina, Hornice a Radkovice u Hrotovice podařil obdivuhodný kousek, že i za současné situace vybrali více než v předchozích letech! Blahopřejeme!

Darovat on-line cestou lze až do 30. 4. 2021, buď do on-line kasičky na www.trikralovasbirka.cz, anebo zaslat peníze na účet Tříkrálové sbírky 66008822/0800. Pro přispění Oblastní charitě Třebíč je třeba uvést variabilní symbol 77706600.

 

Poděkování

„Vážení přátelé Tříkrálové sbírky v celém našem třebíčském okrese, dovolte, abych vám touto cestou upřímně poděkoval za pomoc při její organizaci. Navzdory omezujícím podmínkám jste to nevzdali, a i tentokrát jste nám byli velkou oporou. Oceňuji vaše nadšení, dobrou vůli i vynalézavost při hledání cest k lidem. Děkuji také všem štědrým dárcům, kteří přispěli na pomoc potřebným. Letošní výtěžek je sice menší než v minulých letech, ale uvědomuji si, že mnozí prožívají těžké časy v osobním i pracovním životě, proto je výsledek velmi povzbudivý,“ říká ředitel třebíčské Charity Petr Jašek. 

 

Co Tříkrálová sbírka podpoří:

  • Domácí hospic sv. Zdislavy – přispěje na náklady spojené s léčbou závažně nemocných pacientů. Cílem služby je umožnit lidem s pomocí lékařů, sester i pečovatelek prožít závěr života i s vážnou nemocí doma.
  • Služby pro mladé lidi – pomáháme jim najít správnou životní cestu a jsme jim nablízku, když se dostanou do těžké situace. Mladí lidé jsou naše budoucnost, proto je důležité pomoci také jim.
  • Charitní záchrannou síť, kde pomáháme lidem v akutní nouzi i těm, kteří žijí v chudobě, jsou ohroženi hladem a nedostatkem dalších základních životních potřeb.
  • Služby pro seniory, aby mohli co nejdéle žít tam, kde jsou doma.

 

Z loňské sbírky byla podpořena domácí zdravotní péče v rodinách, přispělo se na zlepšení dostupnosti pečovatelské služby po okrese Třebíč, vylepšilo se zázemí Rané péče, a dostalo se pomoci lidem v akutní nouzi.

 

Akce a zajímavosti Tříkrálové sbírky 

4. ledna se konal on-line koncert k zahájení Tříkrálové sbírky. Přenos se podařilo uskutečnit díky Ing. Karlu Tomkovi a ve spolupráci s Katolickým gymnáziem Třebíč, které poskytlo prostor auly. Pozvání přijali a zahráli mladí třebíčští umělci – Šárka Janíková na klavír, Vojtěch Čapek na housle, Mari Křížová na kytaru. Děkujeme účinkujícím i sledujícím příznivcům!

Ve spolupráci s ZŠ Otevřmysl bylo po dobu konání Tříkrálové sbírky v historické části Třebíče pro rodiny s dětmi a všechny lidi dobré vůle k dispozici zábavné Tříkrálové putování s 10 stanovišti, na kterých účastníky čekaly cedulky s úkoly. Jejich správným vyřešením získali vždy jedno písmenko do závěrečné tajenky. Při akci bylo také možné přispět do zapečetěné pokladničky Tříkrálové sbírky ve schránce ZŠ. Děkujeme za nápad a přizvání k bezvadné spolupráci!

Na FB stránkách ve skupině Tříkrálová sbírka Třebíč 2021 se soutěžilo o nejvíce „lajků“ zde umístěným pozdravům Tříkrálové sbírce. Na první tři výherce čeká předání zajímavých cen – dort, vstupenky do Alternátoru a poukázka Knihkupectví J. Demla. Stali se jimi Jana Štefánková za tříkrálový pozdrav z JE Dukovany, kde pracovníci přispívali do tříkrálových kasiček, dále tři králové z baziliky za pozdrav a přání v podobě krásné zpívané koledy a Marie Bendová za pozdrav, přání a vzpomínky na tříkrálové koledování v minulých letech. Děkujeme i všem ostatním za zaslané příspěvky!

 

„Lidé z letáčku vyčetli, že u nás najdou sbírkovou kasičku, a tak jich hodně přišlo přispět právě k nám. Však taky byla pořádně těžká a nabitá penězi,“ sdělila paní prodavačka z cukrárny. Při sčítání se potvrdilo, že téměř 2,5 kg vážící pokladnička byla skutečně nejtěžší a patřila i k nejbohatším pokladničkám letošní sbírky.

Největší výtěžek 20 545 korun obsahovala pokladnička z kostela na Jejkově.

V Třebíči lidé nejvíce přispívali z mincí dvacetikorunami (792 ks) a z papírových peněz stokorunami (432 ks). V pokladničkách se tentokrát našly dokonce i dvě pětitisícikorunové bankovky.

V třebíčské Charitě se letos sbírka konala po dvacáté. Celkem se v ní za ta léta podařilo vybrat téměř 36 mil. Kč.


Autor: Marie Paločková, asistentka charity

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist