Dnes je 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, zítra Jiří.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

I v Třebíči se lidem nelíbí proruské tendence prezidenta Zemana

ZPRÁVY - Z TŘEBÍČE - 29. 4. 2021

Místní organizátor shromáždění Pavel Heimlich hovoří k přítomným.
Místní organizátor shromáždění Pavel Heimlich hovoří k přítomným.
foto: Milan Krčmář

Shromáždění kvůli ruským operacím na českém území a servilitě některých politiků vůči Kremlu se konala po celé republice.


Česko-ruské vztahy za poslední dva týdny klesly hluboko pod bod mrazu poté, co Bezpečnostní informační služba a Národní centrála proti organizovanému zločinu odhalily, že za výbuchem ve vrbětickém muničním skladu v roce 2014 stáli agenti ruské vojenské rozvědky GRU. V reakci na to Česká republika ze země minulý týden vypověděla osmnáct pracovníků ruské ambasády, kteří pod diplomatickým krytím pracovali pro ruské tajné služby – Rusko kontrovalo vypovězením dvaceti českých diplomatů z Moskvy. Česká strana pak dala Rusku ultimátum, v němž žádala, aby přebujelé ruské velvyslanectví zmenšilo na úroveň českého zastupitelského úřadu v Ruské federaci. K ČR se ze solidarity přidaly i další státy, které taktéž začaly vyhošťovat ruské diplomaty – na což Moskva odpověděla podobně.

V neděli do celého procesu vstoupil prezident Miloš Zeman, který se netají svými sympatiemi ke Kremlu, a ve svém projevu na TV Prima de facto sabotoval úsilí české strany. Na to konto spolek Milion chvilek pro demokracii svolal na dnešní večer shromáždění konaná po celé republice, na nichž se lidé vůči prezidentovu postoji mohli vyjádřit.

Jedno takové shromádění proběhlo i v Třebíči. Ačkoli to iniciátoři celé akce již nemohli ovlivnit, protože akci začali připravovat na začátku tohoto týdne, stalo se tak pouhý den poté, co Rusko oznámilo, že hodlá Českou republiku zařadit na seznam svých devíti největších nepřátel (k USA, Velké Británii, Polsku, Ukrajině, Gruzii, Litvě, Lotyšsku a Estonsku), a zároveň ve stejný den, kdy mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že naši zemi čekají odvetná opatření.

 

Petice pod nápisem „Svatý Václave, oroduj za nás“

Protože se třebíčské Karlovo náměstí revitalizuje, akce se tentokrát konala před kapličkou sv. Václava na Václavském náměstí. Sem přišla asi šedesátka účastníků, které na místě přivítal místní organizátor Pavel Heimlich, jenž přečetl i text celorepublikové výzvy, v němž iniciátoři akce odsoudili prezidentovo jednání, ale také skutečnost, že se prorusky chovají i strany SPD, KSČM a částečně také premiér Andrej Babiš, jehož vládu obvinili i z mrhání veřejnými financemi a z těsného sepětí se Zemanem.

„Zbývá 161 dní do voleb, které mohou potvrdit, že rok 2021 je rokem změny,“ zaznělo ke konci proslovu.

Shromáždění trvalo asi dvacet minut, v jeho závěru lidé zazpívali českou státní hymnu a někteří podepisovali petici „Za slušného premiéra a slušnou vládu“ určenou poslancům. Bylo tak trochu dílem náhody, že petice byla umístěna přímo pod kapličkou, na níž se skví nápis „Svatý Václave, oroduj za nás“.

 

Akce se konala v asi šedesáti městech po celé republice, na Třebíčsku kromě samotné Třebíče i v Moravských Budějovicích. Největší shromáždění se konalo v Praze, kde se sešlo asi 10 tisíc lidí.

 

Více zde.

 

Fotogalerii z třebíčského shromáždění najdete zde.


Autor: Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist