Dnes je 19. března 2024, svátek má Josef, zítra Světlana.
  • fotoinfo
  • Krásná duha, která se objevila dnes v podvečer na jižní straně Třebíče.
  • První poslové jara v jedné borovinské zahradě pod výpadovkou na Okříšky.
  • Dnešní západ Slunce z rozhledny na Pekelném kopci.
  • V třebíčském Fóru začala 11. února tradiční výstava Stavíme, bydlíme. Navštívit ji můžete ještě 12. února do 17 hodin.
  • Zítra to bude měsíc, co je rozhledna na Pekelném kopci oficiálně otevřena. Už jste se rozhlédli?

Chcete vidět Simonu Stašovou a Ladislava Freje? Budou v Třebíči

KULTURA - POZVÁNKY - 24. 6. 2021

Ladislav Frej a Simona Stašová ve hře Na zlatém jezeře
Ladislav Frej a Simona Stašová ve hře Na zlatém jezeře
foto: Agentura Harlekýn Praha

Divadla opět otevírají, kultura ožívá.


Divadelní sezona se (snad) po nucené přestávce způsobené koronavirem od podzimu opět rozběhne naplno. A tak se už nyní můžete těšit na některá představení – přičemž jedním z nich bude i romantická komedie Na zlatém jezeře, v níž hlavní roli ztvární Simona Stašová s Ladislavem Frejem. Lze konstatovat, že se stále ještě jedná o divadelní novinku, protože premiéra této hry amerického dramatika Ernesta Thompsona se v pražském Divadle ABC uskutečnila 25. září minulého roku – tedy těsně před uzavřením divadel.

 

Ernest Thompson: NA ZLATÉM JEZEŘE

Neděle 3. 10. 2021 v 19.00 hod.

Národní dům Třebíč

 

Připravily: Agentura Harlekýn Praha a KulturTop Třebíč

Hrají: Simona Stašová, Ladislav Frej, Marika Procházková, Vasil Fridrich / Jan Teplý ml., Jaromír Nosek / Karel Zima, Jakub Jan Černý / Filip Antonio

Režie: Vladimír Strnisko

Romantická komedie odehrávající se v kouzelném prostředí na březích Zlatého jezera, kde tráví léto postarší manželé. Věčně nespokojený a nepraktický profesor v penzi Norman a jeho chápající žena Ethel, starající se o muže i domácnost s neutuchajícím půvabem a noblesou.

Příjezd dcery s partnerem a tvrdohlavým synkem pomůže Normanovi vystoupit z letargie: Vždycky je čas se za život, i ten nejobyčejnější, začít znovu prát...

Světovou popularitu získalo filmové zpracování předlohy režiséra Marka Rydella v roce 1981, kterou umocnily herecké výkony Katharine Hepburn a Henryho Fondy (Oscary za hlavní role a scénář).

 

Objednávky vstupenek: Ivana Řídká, i.ridka@seznam.cz, tel.: 722 944 758

Předprodej vstupenek: Ve dnech 24. – 26. 8., 31. 8., 1. 9. a 2. 9. 2021 vždy od 8.30 do 11.00 hod. u paní E. Katolické – bývalé CK Azzurro /nyní prodejna Enviro/ – vchod vedlejším průjezdem

 

Vstupné 470 a 500 Kč

 

 

Podrobné informace o hře

V kouzelném prostředí na březích Zlatého jezera tráví léto starší manželé. Věčně brblající, nepraktický a naschvál i doopravdy zapomínající profesor v penzi Normen a jeho chápající žena Ethel, starající se o muže i domácnost s neutuchajícím půvabem a noblesou. Příjezd dcery Chelseay s partnerem a jeho tvrdohlavým synkem Billym pomůže Normenovi vystoupit náhle z letargie a všechny zaskočí svým příkladem: Vždycky je čas za život, i ten nejobyčejnější, začít se znovu prát.      

Příběh s ojedinělou partiturou pro herecké výkony zákonitě  nemohl uniknout rovněž pozornosti filmařů. Světovou popularitu předlohy ve filmu režiséra Marka Rydella NA ZLATÉM JEZEŘE (On Golden Ponds), který byl natočen v roce 1981, umocnily výkony Henryho Fondy (Norman Thayer) a Katherine Hepburnové (Ethel Thayerová), odměněné spolu se scénářem OSCARY. Ve filmu hrála i Jane Fondová (Chelsea).

V novém zpracování z roku 2001, které bylo vlastně živým televizním záznamem pod režijním vedením autora hry Ernesta Thompsona, hráli rovněž dva známí herci – Julie Andrewsová a Christopher Plummer. Přestože se inscenační tvar i herci, pronásledovaní živě kamerou, řídili spíše divadelními zákonitostmi, i zde vynikl přesný, vtipný a dobře vypointovaný dialog stárnoucího páru, který tráví svá léta na milovaném Zlatém jezeře v americkém státě Maine.

Není divu, že téma s nadčasovou platností zaujalo i evropskou dramaturgii. Tak například v pařížském Theatre Montparnasse v roce 1986 v režii P. Quentina vytvořili ústřední dvojici Jean Marais a Edwige Feuillerová.

Ernest Thompson se narodil 6. 11.1949 v americkém Below Falls. Vystudoval universitu a živil se zejména jako herec. Zlaté jezero (On Golden Ponds) je jeho první úspěšnou hrou. Sdružením Broadway Drama Guild byla hodnocena jako nejlepší hra roku 1978. Od té doby byla přeložena do několika jazyků a je hrána v mnoha divadlech na celém světě. Povzbuzen úspěchem jeho jevištního debutu napsal další hry, například SMYSL PRO HUMOR,  VLÍDNOST CIZINCŮ, LEKCE, ODPOVĚDI či WEST SIDE WALTZ, v němž  hlavní roli vytvořila na jevišti rovněž Katherine Hepburnová.


Autor: Ivana Řídká, Milan Krčmář

Publikoval: -mk-

Čtěte také

Facebook Twitter g+ Youtube Třebíčsko
Kam vyrazit... DNES ZÍTRA
Nejnovější Nejčtenější

Třebíčský objektiv - první třebíčský e-zine.
Internetový magazín pro Třebíč, region Třebíčsko a Kraj Vysočina.

Publikování nebo další šíření obsahu serveru objektiv.trebicsko.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není upravován.

Copyright © Třebíčský objektiv 1998 - 2024

Webdesign Málek


×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

TOPlist